Ein heilsan frá fyrrverandi TB-venjara

Her kemur ein stutt samrøða við Kent Falkenvig, fyrrverandi TB-venjara. Kent vandi TB í 1978 tá liðið m.a. taldi navnframar spælarar sum Henrik Thomsen, Nolsøe tvíburðarnir, Rólant Sørensen og aðrar. Liðið lá fremst alt árið, men misti á stokkinum í seinasta dysti, tá teir vóru við undirlutan móti HB. Kent hevur ongantíð gloymt TB og Tvøroyri og eftir hvat undirritaði hevur frætt frá “gomlu” spælarunum undir honum, so var hann ein sera avhildin og dugnaligur venjari. Kent er í dag 1. varaborgarstjóri í býráðnum í Herning.

 

 

Kent, du blev træner for TB i 1978. Hvordan var forholdene for fodbolden i Tvøroyri dengang og hvordan var det at komme fra Danmark og til, efter danske forhold, så anderledes omgivelser?
Det var for mig en oplevelse for livet at få lov til at blive træner for Færøernes bedste fodboldhold. – Jeg blev helt utrolig god modtaget og havde det fantastisk i de 8 måneder, hvor jeg fik lov til at bo i Tvøroyri. En af de største forskelle var banerne, der dengang var sand- og grusbaner, hvilket betød at bolden sjældent blev spillet langs jorden. I dag har jeg ved selvsyn konstateret, at I har mange gode kunstgræsbaner, og dermed er spillet også blevet bedre.Men engagementet og lydhørheden var også den gang enorm stor.

 

Hvordan var organisationen omkring klubben dengang?
Fantastisk. Der var en opbakning og et engagement, som ikke findes bedre andre steder. Jeg fornemmede, at fodbold betød rigtig meget for byen, og også derfor var det nogle af byens fremmeste folk, der var med i ledelsen.

 

Hvordan så det hold ud, du overtog/hvilket niveau vurderer du spillerne og spillet var på?
TB var på det tidspunkt mellem de absolut bedste hold på Færøerne og vi havde mange af de bedste spillere. Vi spillede godt og direkte, med en solid defensiv og en pågående offensiv.Vi klarede os godt og vandt de fleste kampe, men jeg må indrømme, at der stadig er et par nederlag der nager mig.

 

Hvilke spillere står særlig klart i erindringen?
Vi havde et par meget stærke målmænd i Gordon og unge Per Strøm, Sigmund styrede forsvaret, tvillingerne Trond og Åsmund huserede på midtbanen, mens Henrik var udslagsgivende i angrebet.

 

Hvordan formede sæsonen sig? På Faroesoccer kan vi se, at der var tæt løb mellem TB og HB det år og i sluttede et enkelt point fra HB i mesterskabskampen – i tabte den sidste kamp mod netop HB og dermed mesterskabet. Det må have været en bitter pille at sluge?
Vores sidste kamp på hjemmebane står stadig klar for mig, og jeg tror aldrig i hele min trænerkarriere jeg har været mere ked af et nederlag. Dengang og nu synes jeg, vi spillede bedst, men i fodbold er det mange gange enkelte situationer, der afgør kampene.

 

I havde trods alt et godt år, hvorfor blev det ikke til et længere “parløb”?
Jeg var forelsket i en pige i Danmark.

 

Fulgte du med TB de efterfølgende år og gør du det måske stadig? Har du været i Tvøroyri siden ’78? TB har fristet en elevatortilværelse mellem de to bedste divisioner siden 1989. Efter to år i den bedste række, rykkede TB ned i den næstbedste række sidste år.
Jeg har heldigvis været på Færøerne mange gange siden. Sidst var med U17 landsholdet – som jeg stadig rejser med – til Internordisk. Her benyttede jeg en fridag til at tage færgen ned til Tvøroyri. Bortset fra at færgen lagde til på den anden side af fjorden lignede Tvøroyri sig selv. Jeg er meget imponeret af den nye bane. Her må man da kunne spille fremragende fodbold. I mine 8 måneder i Tvøroyri boede jeg på loftet hos Birgit og Joannes. Jeg fandt ud af, at hun var kommet på plejehjem, hvor jeg besøgte hende for at opfriske gamle minder. Hun ser ikke så godt mere, men selv efter alle de år kunne hun genkende min stemme. Det var en stor oplevelse at få lov til at besøge hende igen og sige tak for de mange dejlige stunder i 78.

 

Hidtil i år har TB spillet 14 kampe og vundet dem allesammen, hvilket er en tangering af rekorden i 1. division. Har du en hilsen til klubben og holdet? Er der nogen personer, du særlig gerne vil sende en hilsen til?
Jeg følger med så godt, som jeg nu kan. TB vil altid være i mit hjerte, og jeg kan se, at I er i gang med en fremragende sæson. Med det hold, som I har nu, må I kunne blande jer i toppen allerede fra næste sæson. Stort set alt, hvad jeg har beskæftiget mig med siden jeg kom hjem fra Færøerne har været fodbold. Men sæsonen i Tvøroyri vil altid stå for mig som noget af det største og bedste, jeg har oplevet indenfor fodbold. Jeg ønsker alt godt for TB og jeg håber du vil sende min hilsen videre til de mange dejlige mennesker, som jeg lærte af kende.
Venlig hilsen

 

Kent Falkenvig

Scroll to Top